Wat is Klinische Technologie?

Op maat gemaakte, 3D-geprinte kunstorganen, geavanceerde hersenscans, de technische mogelijkheden in de gezondheidszorg lijken eindeloos. Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn geweldig, maar zorgen ook voor een gat tussen de arts en de technicus. Daarom is het tijd voor experts op een nieuw vakgebied: de klinische technologie! Mensen met zowel medisch en technische kennis, die een brug slaan tussen de techniek en de patiënt.

In 2014 is daarom de bachelor klinische technologie opgericht, een samenwerking tussen drie vooraanstaande universiteiten in Nederland; de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf dit jaar worden studenten multidisciplinair opgeleid, waardoor ze kennis krijgen van zowel het medische als technische vakgebied, zodat zij later die belangrijke brugfunctie tussen arts en technicus kunnen gaan vervullen.

Studenten worden opgeleid tot technisch-medisch professional, die hun expertise op verschillende vakgebieden kunnen gaan inzetten. Bijvoorbeeld binnen een medisch behandelteam. Hierbij kan de patiënt optimaal gediagnosticeerd en behandeld worden, doordat klinisch technologen de introductie van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de zorg vergemakkelijken. Maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe medische apparatuur kunnen zij een belangrijke rol vervullen. Doordat zij niet alleen kennis hebben van het technische, maar ook van het medische aspect, zullen zij hun expertise kunnen inzetten om het onderzoek met de apparatuur voor de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken. Zo maken de studenten van nu het verschil in de gezondheidszorg van de toekomst.

Wil je meer weten over de opleiding of weten wanneer je langs kan gaan? Kijk dan op https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/bachelors/kt/bsc-klinische-technologie/

Vanwege onder andere de capaciteit is een meeloopdag met een student helaas niet mogelijk. Via bovenstaande link vind je andere mogelijkheden om meer over de studie te weten te komen.