OraColumn 3

Gegroet beste KT’ers,

De derde OraColumn alweer en wat gaat de tijd toch snel. We zitten al 6 weken vast, of zijn het er al meer? Ik ben de tel een beetje kwijt. Ondertussen sturen we met de OraCo de slechtste memes naar elkaar toe voor een beetje vermaak. Ach, we proberen er het beste van te maken.

Omdat te tijd zo vliegt, hebben we een flight simulator voor de medische wereld gevonden. Doe de battle op deze site van AbcdeSIM of volg de COVID-19 cursus via deze link 

Let wel op, de hartstichting heeft door het coronavirus tijdelijk andere richtlijnen voor reanimatie:

 • Luister en voel niet of iemand nog ademhaalt, kijk alleen.

 • Raak het hoofd van het slachtoffer niet aan!

 • Je geeft bij volwassenen geen mond-op-mondbeademing.

 • Je geeft wel borstcompressies.

 • Je gebruikt wel een AED.

Bovendien geef je geen borstcompressies bij een slachtoffer met het vermoeden van besmetting.
Voor de volledige richtlijnen, check de site van de hartstichting.
 Waarom goede reanimatie zo belangrijk is! - HartKliniek

Daarnaast was de corona app de laatste tijd veel in het nieuws. Deze app kan helpen om contacten van coronapatiënten sneller en beter op te vinden. Daardoor kunnen mensen die mogelijk een risico lopen, een advies krijgen over wat ze moeten doen. In andere landen zoals Singapore is er al een soortgelijke app. Bijvoorbeeld ‘Trace Together’. Om zo’n app effectief te maken moeten wel voldoende mensen meedoen. Echter komen hier ook privacy vragen naar voren. Het LUMC heeft de app ‘COVID Radar’ Hierin worden door middel van een paar vragen gegevens verzameld over klachten en het gedrag van mensen waardoor ze een beter beeld krijgen van de ontwikkeling van de epidemie. Iedereen kan deze app downloaden en een steentje bijdragen in het onderzoek.

H8MMlUGJhmdAFIlNzbxjA5wFUXCH45VBN8E-KYkzaOROzH-NyaxmXdJBEiQMji7IIoVy_p-euJkg9LmSO4ohVztft_mySy1I11Y8FIKDZzRTb-SfrQTMFanMYtgipOHVpw8HK4A

Trouwens nog een leuk feitje, de president van de Verenigde Staten, ofwel Donald Trump, stelde voor om desinfectiemiddelen te injecteren bij coronapatiënten. ‘Sounds interesting to me’ aldus Trump. Alsjeblieft, doe dit nou niet.

Ter afsluiting een laatste nieuwtje. Helaas gingen de koningspelen niet door maar binnenkort mogen kinderen weer georganiseerd buiten sporten. De rest moet helaas nog even wachten. Toch wil ik eenieder vragen lekker actief te blijven. Dus doe vandaag als SOG nog de volgende kleine workout:

8pGIkKsl04HXu1igGXPiIjgGcLXQsP3QAb3j-BJGy4IlrYtCaky7D889jmhzu1Sw8C-q4JhIpTnwLPtTa63GQ_s0cH7KO1BAg4zJEGdzF7X4-K6WPTMNUMo5BLtBYQ9XeTCpWck

 • 1x6 Push-ups

 • 2x6 Lunges (geen lunches)

 • 3x6 Burpees (sterkte!)

 • 4x6 = 24 seconden planken

 • 5x6 = 30 seconden wall sit

 • 6x6 = 36 seconden stretchen

 • Probeer eens een handstand

Stuur hier alsjeblieft een foto of filmpje van naar ons. Mail dan naar oraco@variscopic.nl of app Bram: +31 6 58932902 (mag ook voor lunches).

Dat was alweer de derde column. Tot volgende week!

Liefs,
Het OraCel van Delft

Hoofdauteur van deze week: Jari