OraColumn 4

Daar zijn we weer in de zoveelste week van de lockdown. Het lockdown leven begint langzaam aan te wennen en meer en meer worden alternatieven voor van alles en nog wat bedacht. Koningsdag wordt woningsdag en huisweekend wordt thuisweekend. Het heeft al heel wat memorabele momenten opgeleverd. Gelukkig beginnen de eerste berichten over versoepeling van de lockdown al voorbij te komen. Voor mij heeft 4 mei tot nu het meeste indruk gemaakt. Een lege dam waarbij je tijdens de twee minuten enkel duiven de stilte doorbraken. Vanochtend onder de douch bedacht ik mij dat dit wel eens een verhaal zou kunnen zijn wat ik later op mijn 80ste tegen mijn kleinkinderen zal inleiden met “Nou moet je een goed luisteren, toen ik zo oud was als jij….”

Tijdens een van de vele sog uurtjes tijdens BEP kwam ik deze site tegen en die wilde ik hier met jullie delen. Ik zal het even kort toelichten. De site geeft heel mooi weer hoe de corona pandemie verloopt. Ze hebben namelijk het aantal nieuwe gevallen per week uitgezet tegen het totaal aantal gevallen in een land. Mooi is te zien dat elk land hetzelfde verloop toont en nu, 2 maanden na de uitbraak in China begon, volgen de grafieken van de andere landen de vrije val van China.

Mijn huisgenoot kwam een paar dagen geleden naar mij toe met een interessant artikel. In dit artikel geschreven door Sanchez et al. stelden zij dat het eigenlijk niet uitmaakt wat voor soort lockdown er gehandhaafd wordt in een land. De auteurs hebben een predictie model gemaakt om te voorspellen hoe de verspreiding van het virus verloopt . De soort lockdown heeft geen invloed op de verspreiding na de ingang van ervan, maar het moment van ingang en de situatie op dat moment zijn vele malen belangrijker. Meer redenen voor het RIVM om de lockdown wat te versoepelen!

Dan als laatste nog een aantal tips voor als je je bed niet uit kan van spierpijn door Jari z’n work out of juist als je er te lui voor was je bed uit te komen. Bingewatch waardige series die niet iedereen gezien heeft en waar jij je huisgenoten over kan vertellen:

  • Ozark 

als eerste een serie over een koppel wat ongewild verzeild raakt in het web van een mexicaans-amerikaans drugs kartel. In korte tijd zullen zij honderden miljoenen moeten witwassen.

  • The Get Down

Speelt zich af in The Bronx in de jaren 70. Het gaat slecht met de afro Amerikaanse bevolking in Amerika en via disco, R&B en hip-hop gecreëerd door turntables vertelt deze groep zijn verhaal aan de wereld. Zij gebruiken hun muziek als uitlaat klep voor al wat hen dwars zit.

  • The Haunting of Hill House

Deze is er voor de thriller fanaten onder ons en heeft wel wat weg van een horror. Als een gezin zijn intrek maakt in het Hill House beginnen er paranormale dingen om hen heen te gebeuren. Langzaam aan ontrafelen ze het geheim wat dit huis in zich verbergt. 

  • The Good Doctor

Deze gaat over een autistische jongen die droomt om chirurg te worden. Echter hebben de mensen om hem heen geen vertrouwen in zijn functioneren tijdens een operatie. Ondanks dit wantrouwen lukt het hem in opleiding tot chirurg te komen. (En ja de serie is medisch kloppend, met realistische beelden!)

  • American Vandal

Is een parodie op Making A Murderer, echter is het geen moord waar het om draait maar een drama wat heeft plaatsgevonden op een middelbare school in Amerika. Dylan krijgt de schuld en wordt geschorst. Ondertussen wordt op school tot op de bodem uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.