OraColumn 8

Hallo lieve lezers,

Voor het schrijven van deze column heb ik eerst lang moeten brainstormen, er speelt namelijk zoveel in de wereld. Wat heb ik me er de afgelopen tijd over verbaasd hoe snel de wereld kan veranderen en hoeveel groot nieuws er is geweest. Een tijdje terug leek soms het belangrijkste nieuws van de dag hoe warm het was. Maar als je nu het nieuws erbij pakt gaat het over de maatregelen omtrent de covid-19 pandemie, in brand gestoken zendmasten als reactie op 5G, economische crisissen en enorme protesten in Amerika omtrent politiegeweld en racisme. We leven in een periode van onrust en onzekerheid. Dit zorgt bij velen ook voor onrust in het hoofd en onzekerheid over de toekomst. Daarom besloot ik te schrijven over iets waar ik zelf motivatie uit haal om te blijven studeren en wat de naam “carrièrecommissie” een beetje eer aan doet. Namelijk interessante ontwikkelingen in ons werkveld. Want ondanks dat alles op medisch (technisch) gebied op dit moment lijkt te draaien om covid-19, vinden er ook veel andere ontwikkelingen plaats. Twee initiatieven die er uitsprongen:

-          Netherlands Center for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies (NECTGEN)

“Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland, en een van de grootste faciliteiten in Europa.” (bron) Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar opent in het Bio Science Park in Leiden een 4000m2 grote faciliteit voor de ontwikkeling van stamcel- en gentherapiën, genaamd het Netherlands Center for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies (NECTGEN). Het gaat dus om regeneratieve geneeskunde, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten. Een superinteressante ontwikkeling dus om te blijven volgen en volgens mij ook volop carrièreperspectief voor kt’ers. Voor meer informatie: artikel in het NRC en de NECSTGEN site.

-          Samenwerking TU Delft, EMC en EUR / HeathTech campus

Wellicht hebben jullie hier een tijdje terug ook over gelezen, maar recent is dit artikel op de erasmus mc website geplaatst waarin de toekomstige, verregaande samenwerking tussen de TU Delft, het erasmus MC en de erasmus universiteit wordt geschetst, ook wel “convergentie” genoemd. Zoals wij kt’ers weten, gaat zorg veel verder dan alleen geneeskunde. Zo spelen techniek, economie, ethiek etc. ook een toenemende rol in de gezondheidszorg. Hier wordt de komende jaren op ingespeeld door o.a. het bouwen van een “HealthTech Campus”, op de plaats van het oude Dijkzigt, waar wetenschappers van de TU, het EMC en de EUR een plek hebben. Verder wordt er nu gewerkt aan de aanstelling van 34 postdocs die een “brugfunctie” (klinkt bekend) hebben tussen de instellingen. De hoofdonderwerpen hierbij zijn: nanobiology and molecular medicine; health data science; biomedical imaging; smart instruments and interventions en ethics (klik hier voor meer informatie). Wat mij betreft allemaal super interessante onderwerpen en erg geschikt voor kt’ers.

oipx95hL5SoLe5uTiXNfUjuXejK_zXYurcR63UMvsYgGL5ljh5EafHCf4okE7-OI5bInNKwTXP9ftksTSHjrmZ_9tbl60osfngVXb3Fm9Fci6j8Y4pJyAcf9cYSg0hUtesftq1jN

Verder zou afgelopen week, 26 mei, officieel de nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen ingaan. Het gaat om de Medical Device Regulation (MDR), die de huidige Medical Device Derective (MDD) zou vervangen (dat ene vaak terugkomende onderwerp uit colleges). Vanwege de COVID-19 crisis is dit echter uitgesteld naar 26 mei 2021. Instanties hebben dus nog een jaar om zich voor te bereiden. (bron)

Hopelijk zijn jullie door deze column weer op de hoogte van de ontwikkelingen op medisch technisch vlak, tot volgende week!

Liefs,

Het OraCel van Delft

Hoofdauteur van deze week: Elise