Nieuws

Stelling in Scope: "3D printen: investeren in ontwikkeling ervan in lagelonenlanden of in medisch centra?"

Scope editie 3: 3D printen
24 juni 2020

3D printen heeft de afgelopen jaren veel toepassingen erbij gekregen en heeft veel potentie voor de toekomst. Nieuwe ontwikkelingen komen er elke dag bij en worden steeds meer divers. In lageloonlanden kan 3D printen de grenzen verleggen in de zorg aangezien dit helpt tegen de schaarste van middelen. Het kan uitkomsten bieden in situaties waar daar normaliter niks aan gedaan kan worden. Wel is het proces van het integreren van 3D printen een lang proces en kan er gedebatteerd worden of deze energie niet beter gestoken kan worden in het verder ontwikkelen van de capaciteiten van 3D printen in de westerse cultuur. Het heeft al zoveel diverse toepassingen en kan nog voor veel meer gebieden worden getest op toepasbaarheid.

Waar zou meer in moeten worden geïnvesteerd op het gebied van 3D printen? Meer ontwikkelingen in lageloonlanden, of specifieke ontwikkelingen in medisch centra?

In ons tijdschrift "Scope." reageren verschillende specialisten in het vakgebied op onze stelling. Een aantal quotes uit de reacties:

"Investeer initieel in het doorontwikkelen van de techniek. Nieuwe ontwikkelingen zorgen vooral voor het sneller en preciezer kunnen ontwerpen en printen, en uitbreiding van de materiaalkeuze."

"Ik ben van mening dat het door blijven ontwikkelen een hoge prioriteit heeft. Technieken die nu nog niet rendabel of duur zijn, zouden sneller en/of goedkoper worden."

"De focus van het project in Sierra Leone ligt op het standaardiseren en vereenvoudigen van het 3D printproces zodat lokale werknemers in de toekomst met de technieken kunnen werken."

"Als je naar Nederland kijkt moet men zich afvragen: is 3D printen wel de beste oplossing voor dit probleem of is het gewoon leuk?"

"Mijn advies zou dan zijn dat je datgene moet kiezen waar je hart ligt, want op beide manieren draag je positief bij aan een betere wereld, het is maar net wat beter bij jou past."

Het volledige artikel lezen? Bekijk snel Scope. online!