Bachelor

Wat is Klinische Technologie?

Op maat gemaakte, 3D-geprinte kunstorganen, geavanceerde hersenscans, de technische mogelijkheden in de gezondheidszorg lijken eindeloos. Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn geweldig, maar zorgen ook voor een gat tussen de arts en de technicus. Daarom is het tijd voor experts op een nieuw vakgebied: de klinische technologie! Mensen met zowel medisch en technische kennis, die een brug slaan tussen de techniek en de patiënt.

In 2014 is daarom de bachelor klinische technologie opgericht, een samenwerking tussen drie vooraanstaande universiteiten in Nederland; de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf dit jaar worden studenten multidisciplinair opgeleid, waardoor ze kennis krijgen van zowel het medische als technische vakgebied, zodat zij later die belangrijke brugfunctie tussen arts en technicus kunnen gaan vervullen.

Studenten worden opgeleid tot technisch-medisch professional, die hun expertise op verschillende vakgebieden kunnen gaan inzetten. Bijvoorbeeld binnen een medisch behandelteam. Hierbij kan de patiënt optimaal gediagnosticeerd en behandeld worden, doordat klinisch technologen de introductie van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de zorg vergemakkelijken. Maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe medische apparatuur kunnen zij een belangrijke rol vervullen. Doordat zij niet alleen kennis hebben van het technische, maar ook van het medische aspect, zullen zij hun expertise kunnen inzetten om het onderzoek met de apparatuur voor de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken. Zo maken de studenten van nu het verschil in de gezondheidszorg van de toekomst.

 

Welke rol speelt Variscopic in de verbetering van de opleiding?

Een van de belangrijkste taken van een studievereniging is het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs. Aangezien de studie klinische technologie pas net van start is gegaan, is de rol van de universiteit zelf in dit proces nog erg groot. Dit betekent echter niet dat Variscopic hierin niet aanwezig is. Zij staat namelijk het dichtst bij haar leden, waardoor ze als één van de beste organen aan kan voelen wat er onder de studenten gaande is en waar zij behoefte aan hebben. Het doel is dat de rol van Variscopic in de komende jaren gaat groeien. De mening van de student is namelijk waar het voor een groot deel om draait en is daarmee één van de belangrijkste aanknopingspunten in het kwaliteitszorgproces.

Bedrijven

Medical DeltaVvAAAethon